Kış aylarının başlamasıyla birlikte başta soğuk algınlığı olmak üzere gribal enfeksiyon, bronşit, farenjit gibi hastalıkların görülme sıklığı artıyor. Hastalıklara karşı koruma sağlamak için kış mevsiminde sağlıklı ve dengeli beslenmeye daha çok dikkat etmek gerekiyor.
Gelişme çağındaki çocukların soğuk kış aylarında hastalıklardan korunması için bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketmesi vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor. Bu dönemde özellikle mevsim meyve ve sebzelerinin tüketimi vitamin ve mineral desteğini sağlayarak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteriyor. Sebze meyvenin yanında probiyotiklerin (yoğurt, kefir, tarhana vb.) ve lifli gıdaların (tam tahıllı gıdalar, kurubaklagiller, meyve ve sebzeler vb.) alımı bağırsak florasını düzenleyici etki göstererek vücutta toksik maddelerin birikimini önlüyor.
Yaşamın her döneminde olduğu gibi bu süreçte de yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Süt ve süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller, yağlı tohumlar, sert kabuklu yemişler, tam tahıllı ekmekler ve tahıllar (pirinç, makarna, bulgur vb.) sebzeler ve meyveler yeterli miktarda alınmalıdır. Bu kapsamda enerji ve makro besin ögeleri (karbonhidrat, protein, yağ gibi) besin çeşitliliği, lezzet, görünüm ve denge gözetilerek anaokulları ve pansiyonlu okullarımız için Milli Eğitim Müdürlüğü diyetisyeni tarafından kış ayı için örnek yemek listeleri hazırlanmıştır.